Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ειδικό σχολείο στους Μολάους


Λειτούργησε για δεύτερη χρονιά στο παλιό δημοτικό των Πακίων το σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δουλειά καταπληκτική που μας παρουσιάστηκε σε κατάμεστη αίθουσα γάμων και εκδηλώσεων στους Μολάους.


Δείγμα πολιτισμού και εξανθρωπισμού της κοινωνίας ένα τέτοιο σχολείο, και ας λένε ότι θέλουν οι αφελείς ρομαντικοί νοσταλγοί του παρελθόντος. Τότε με το φανερό ταξικό διαχωρισμό των κοινωνιών, τον αυταρχισμό στην εκπαίδευση, την σκληρότητα των παιδιών που βασάνιζαν το ίδιο αδιάκριτα αδύνατους και ζώα.

Προσπάθησα να ερμηνεύσω τη συγκίνηση, διάχυτη στην εκδήλωση. Η δική μου πάντως δεν ήταν από οίκτο. Ήταν η αναγνώριση της αξίας του ανθρώπου. Στη θέση του εκπαιδευτή είτε του εκπαιδευόμενου, ένας κόσμος ολόκληρος η ψυχή του.

Η πατροπαράδοτη, ωφελιμιστική εκπαίδευση επιβραβεύει τους μαθητές, που είναι ικανοί να γίνουν δικηγόροι, γιατροί ή μαθηματικοί. Άντε τώρα τελευταία και ποδοσφαιριστές ή μοντέλα και τραγουδιστές. Αυτό όμως είναι εκφυλισμός του σχολείου, που πρέπει να βοηθάει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και να αναδεικνύει κάθε ταλέντο.

Οι ψυχολόγοι και παιδαγωγοί σήμερα βρίσκουν πολλά επίπεδα ευφυΐας σε έναν άνθρωπο, κάπου οχτώ μεγάλες κατηγορίες. Κάποιοι έχουν αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, μπορούν να καταλαβαίνουν καλύτερα τους ανθρώπους. Ή έχουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες.  Άλλοι έχουν εξαιρετική αντίληψη του χώρου, ή είναι καλοί στη μουσική. Ή έχουν κιναισθητική ευφυΐα – πως ζηλεύω αυτούς που μπορούν και χορεύουν καλά! Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν, το κάθε παιδί είναι μια μεγάλη αξία.

Θαυμάζω και ζηλεύω τη δουλειά όσων ασχολούνται με αυτά τα παιδιά. Έχουν ένα μεγάλο προνόμιο. Ο μέγιστος συγγραφέας, ο ένθεος Ντοστογιέφσκι είχε γράψει ότι παράδεισος είναι να σου δοθεί η δυνατότητα και να έχεις τη δύναμη να αγαπήσεις. Και αυτή η δυνατότητα είναι μόνο επί γης.

2 σχόλια:

  1. πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν παιδιά διαφορετικά απο τα άλλα! Άλλο η διαφορετικότητα και άλλο η μοναδικότητα!!!
    Υπέροχο κείμενο!
    Το έχω συζητήσει το θέμα του σχολείου με την μαμά αλλά δεν ήξερε! Εσείς που τα είδατε υπάρχουν κωφά παιδιά?
    Αν κανονιστεί και κάποια άλλη εκδήλωση, θα ήθελα να λάβω μέρος με θέμα την κώφωση και την νοηματική γλώσσα, ακόμα και αν δεν υπάρχουν κωφά παιδιά!
    Αντε, τώρα που έχετε δραστηριοποιηθεί, να το προχωρήσουμε!

    Φιλιά!
    Μάρθα (του Δήμου Σ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δραστηριοποιηθεί σχετικά, δυστυχώς, Μαρθούλα, απλώς συγκινήθηκα. Δεν έχω παρακολουθήσει από κοντά την ιστορία. Όταν έρθεις κάτω θα τα πούμε.

    σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή