Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών


Το υπουργείο ζητά προσωπικά από όλους τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και κόμματα της αριστεράς καλούν σε άρνηση συμμετοχής.
Η επικρατούσα αντίληψη για την τύχη τέτοιων κινήσεων είναι γνωστή. Όμως τίποτα δεν μας εμποδίζει να σκεφτούμε αισιόδοξα και να ελπίσουμε ότι μια επιτροπή από άξιους παιδαγωγούς θα το δει σοβαρά και θα το λάβει υπόψη.
  • Η τέλεια άρνηση κάθε διαλόγου από τους συνδικαλιστές όμως έχει καταντήσει γελοία και καταδικάζεται από όλη την κοινωνία. Ας μας πούνε επιτέλους πότε βλέπουν να γίνεται κάποια αξιολόγηση:
--Ποτέ;

--Όταν αλλάξει η κοινωνία και οι άνθρωποι;
  • Ας μας πουν αν οι φορολογούμενου που πληρώνουν για ένα έργο –λειτούργημα για τους περισσότερους — δικαιούνται να απαιτούν να αξιολογούνται με κάποιο τρόπο οι δάσκαλοι των παιδιών τους.

  • Ας δώσουν στην κοινωνία τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις και να ζητήσουν την έγκρισή τους.

Δεν έχω αυταπάτες ότι μπορεί να δούμε πολιτικές πιέσεις, χειραγώγηση και εξαγορές, όπως τώρα βλέπουμε πτυχία και διδακτορικά να πουλιούνται και να κοσμούν βιογραφικά βουλευτών και εκπαιδευτικών. Όμως αν συνεχίσει έτσι να λειτουργεί αυτό το κράτος δεν έχουμε τίποτα να ελπίζουμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Εν τέλει ας ξεκινήσει ένα σύστημα αξιολόγησης και τότε θα είμαστε συγκεκριμένοι και ιδιαίτερα μαχητικοί στην κριτική μας σε αυτό. Όμως θα πετύχει τουλάχιστον κάποια πράγματα:
να απομακρυνθεί από την τάξη ένα ελάχιστο ποσοστό ανίκανων και ανάξιων δασκάλων,
ένα μεγαλύτερο μέρος, που μπορεί, να δώσει περισσότερα,
και το μεγαλύτερο ποσοστό των καλών εκπαιδευτικών θα νιώσουν μια ηθική δικαίωση και ότι δεν είναι αυτοί τα κορόιδα.
=================
 Παρακάτω είναι ένα συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο, ή εδω σε PDF.
Evaluation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου